Meer rijbereik voor jouw elektrische wagen met deze tips!

28.09.2022

Elektrische wagens hebben tal van voordelen. Ze zijn fiscaal interessant. Ze zijn zogenaamd beter voor het milieu. Én ze zijn goedkoper om mee te rijden. Al is er wel één nadeel. Het rijbereik. De dagen worden kouder. Dat wil zeggen dat uw elektrische wagen tot wel 30% minder rijbereik kan hebben. Bekijk onze tips voor het optimaliseren van uw actieradius.

5 tips om het rijbereik van jouw elektrische wagen te verhogen in de winter.

Misschien wist je dit nog niet maar jouw elektrische wagen laadt op wanneer je het gaspedaal loslaat. In plaats van te remmen, kan je deze techniek toepassen om de actieradius van jouw wagen te vergroten. Het is even wennen, maar het is het wel waard. Het zijn de kleine beetjes die tellen.

 

Je elektrische auto wint energie terug als je het gaspedaal loslaat. Door het gaspedaal langzaam te lossen in plaats van te remmen om te vertragen, vergroot je de actieradius van je wagen.

Gebruik zo veel mogelijk de cruise control. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt doordat je aan een constante snelheid rijdt. Een aansluitende tip, en deze geldt eigenlijk evenwel voor wagens op brandstof. Ga zo weinig mogelijk remmen en laat de wagen uitbollen. Opnieuw, momentum en energie behouden is de sleutel.

Wist je dat de verwarming van jouw elektrische wagen het meeste energie eist van alle componenten? Gelukkig kan je bij veel nieuwe elektrische wagens de auto voorverwarmen, terwijl hij nog aan het laden is. Dan gebruik je minder energie om je auto warm te houden tijdens het rijden. Met de app van je auto kan je kiezen wanneer je hem voorverwarmt. Een strategisch moment om dit te doen is wellicht wanneer je opstaat. Zo is deze lekker warm wanneer je erin stapt en heb je nog eens een volle batterij. Heerlijk.

Dit spreekt voor zich. Om het energieverlies te beperken moet je maken dat je auto grip heeft op de baan. Winterbanden zijn daarvoor de oplossing. Deze banden beginnen wel pas efficiënter te worden dan zomerbanden vanaf temperaturen onder de 7 graden. Of als er ijzel of sneeuw ligt.

Hoe minder je de elektronica gebruikt, hoe langer de batterij mee gaat. Dit is weer iets logisch, maar je moet er gewoon aan denken. Luister eens naar de geluid van de stilte, in plaats van naar je radio. Dan kan je nog even mediteren voor je op het werk aankomt en word je niet overspoeld door informatie. Laadt je smartphone enkel thuis of op je werk op. Dit trekt veel energie van je autobatterij. Tot slot kan je jouw elektrische stoelverwarming gebruiken om het aandampen van de ruiten te vermijden. Als je dit op de hoogste stand zet en tegelijkertijd de autoverwarming op de laagste stand zet, zou dit genoeg moeten zijn. Autoverwarming verbruikt tot wel 25% meer stroom dan de elektrische stoelverwarming.