5 okt 2022

Uw lak onderhouden in de herfst
Breng uw auto in tiptop herfstconditie met deze basistips voor auto-onderhoud

Vochtigheid

Ten eerste moeten we voorzichtig zijn met de vochtigheid. De herfst brengt de komst van de eerste regens met zich mee. Hoewel vochtigheid op zich geen bron van problemen is, is de corrosie die eruit kan voortvloeien dat wel. Daarom is het noodzakelijk te controleren of het oppervlak van de auto deuken, krassen of andere oneffenheden vertoont, want ook al lijken ze klein, het effect van vocht kan ze verergeren, waardoor de staat van de lak verslechtert.

Droge bladeren

Droge bladeren kunnen ook een bron van corrosie zijn. Duizenden bladeren vallen in de herfst en een groot deel daarvan doet dat terwijl onze auto geparkeerd staat. We mogen niet vergeten ze te verwijderen voordat we aan onze rit beginnen. Zo voorkomen we dat ze zich onnodig ophopen op het oppervlak van onze auto, vooral op de voor- en achterkant van de wagen.

Parkeren

Parkeren onder bomen is ook in dit seizoen geen goed idee. Misschien lijkt het in de zomer de beste oplossing, omdat we zo de lak beschermen tegen ultraviolette stralen, maar in dit seizoen kunnen niet alleen droge bladeren een bron van problemen zijn. Ook takken die door sterke wind op de grond vallen, kunnen voor onnodige schade zorgen.

Regen

We mogen niet vergeten voorzichtig te zijn met de regen. Verre van wat de meest optimistische bestuurders denken, helpt de regen niet om het oppervlak van uw auto schoon te maken en nog minder tijdens het rijden. Ook wordt de situatie erger als we achter een zwaar voertuig rijden. De modder, de steentjes en het terugslageffect van de regen zullen de lak van de auto alleen maar tegenwerken.

Reinigen

Tot slot moet u de carrosserie van de auto schoonhouden. Maar dat moet u wel goed doen, dat wil zeggen met de juiste producten en de nodige behandeling. Maar als u een hogedruk gebruikt, moet u vermijden dat u rechtstreeks naar de carrosserienaden, luchtopeningen of onvolkomenheden in de lak wijst. Daarom is reinigen met de hand altijd de beste oplossing.

Maar misschien is de sleutel tot een goed onderhoud van de carrosserie, een bezoek aan een werkplaats om de mogelijke onvolkomenheden te controleren. Meestal zijn ze niet waarneembaar met het blote oog, maar zijn ze er wel degelijk. Denk eraan dat uw lak niet enkel een esthetische functie heeft…