16 jan 2019

“Voor mij ne warme choco”

‘t Is niet waar, hé! Om het met de woorden van één van de meeste gekende ‘garagisten’ uit te drukken. De klant heeft dan zijn keuze gemaakt voor een andere -brandstof- maar wat blijkt. Hij heeft de verkeerde keuze gemaakt. Zijn benzine wagen verbruikt 30% meer dan zijn vroegere diesel. Of de actieradius van de hybride is niet realistisch tenzij hij alle elektronische componenten uitschakelt in de wagen. Of neen de jaarlijkse rijtaks van zijn diesel is verhoogd ten opzichte van alle andere wagens. Wat blijkt ik heb een CNG gekocht maar ik kan geen CNG tanken in de straal van 35 km in de omgeving van mijn huis. Nog beter ik heb een elektrische wagen gekocht, maar thuis is mijn elektriciteitsfactuur de lucht in ‘geschoten’.

Zal ‘t gaan ja?! Een mens zou er grijs van worden -ik kan er van mee spreken- van deze moeilijke keuzes. Ik heb momenteel het gevoel van kiezen is gelijk aan verliezen. Dagelijks worden wij ermee geconfronteerd met deze vragen. Eerlijk, ik probeer te verkopen wat wij staan hebben en soms mee te praten naar de potentiële koper hun mond. Maar wat wil je.. ‘Buziness is Buziness’ als ik dan toch bezig ben met de ‘quotes’ uit de kampioenen.

‘Mijn gedacht!’ Rijdt je meer dan 20.000 km op jaarbasis koop je een diesel. Indien je dagelijks korte afstanden moeten rijden met een maximum van 15.000 km op een jaar, opteer je beter voor een benzine. Leg je in totaal tussen de 15.000 en 20.000 km af koop je beter een CNG. Koop een hybride als je woon-werk kan combineren door tijdens elke rit, elektrisch te rijden en dit met een totaal van 20.000 km op aan jaar. En heb je de financiële middelen voor een elektrische wagen kan je dit zeker overwegen.. ‘Ik zeg altijd’ elk voordeel heeft zijn nadeel.

‘Een beetje respect voor de infra ... st ... str ... structuur, hé!’ Als de de infrastructuur of zeg maar het klimaat voor jou belangrijk is. Dan ben je volgens Febiac beter af met een diesel. Lig je wakker van de luchtvervuiling dan koop je beter een benzine wagen. Al geldt die redenering niet meer voor diesels van de allernieuwste generatie die voldoen aan Euro6 D. Die vertonen bijna geen verschil meer met benzine op het vlak van luchtkwaliteit. Of je kan gerust zeggen dat ze zelf beter zijn dan de meeste benzine motoren.

‘Man, man, man, miserie, miserie, ... ’ Laat me duidelijk zijn, milieu is momenteel het voornaamste aandachtspunt én zeker in de toekomst. Maar als puntje bij paaltje komt is het toch altijd de portemonnee die de doorslag geeft bij de aankoop van een wagen.

Weet je wat geef mij maar ne warme choco
- Matthias Van Oost -