Mistlichten zijn niet waarom je denkt dat ze dienen...

30.11.2022

Iedereen weet wel hoe hij zijn mistlichten moet aansteken. Maar weet jij ook waarom en wanneer ze je gebruikt? Er kan zich een dikke boete volgen bij verkeerd gebruik...

Waarom mistlampen gebruiken

De eerste reden is natuurlijk dat je er beter mee ziet in een pak dikke mist. Dit in combinatie met jou standlichten zou voldoende moeten zijn om genoeg visibiliteit te hebben. De lage positionering van de mistlichten zorgt voor een brede verlichting van het wegdek, onder de mistbank door.

Sommige mensen denken dat je alle lichten van jouw wagen moet aansteken wanneer er veel mist is, inclusief de grootlichten. Opletten geblazen want grootlichten mag je absoluut niet gebruiken bij mistig weer. Dit komt omdat de grootlichten met veel kracht weerkaatsen op de mistdeeltjes. Dit zorgt dat jouw tegenliggers, omstaanders en jijzelf verblind worden. Een no-go dus.

De belangrijkste reden is vooral dat de anderen jou zien rijden. Deze lichten penetreren goed het mistoppervlak zodat je van ver gezien kan worden. 

Bij verkeerd gebruik van de mistlichten, kan een boete van €120 euro worden geïnd bij minnelijke schikking.

Hoe zit het met het mistachterlicht

Hoewel er maar één achter mistlicht verplicht is in België, heeft het zeker zijn nut. Dit mistlicht is alleen toegestaan als het zicht minder dan 50 meter is. Dat geldt enkel bij  mist of zware sneeuwval. Bij hevige regenbuien is het dan weer niet toegestaan, omdat de reflectie zorgt dat het achterliggend verkeer verblind wordt.