Ik koop een nieuwe wagen. Moet ik leasen of renten?

03.05.2023

Welke optie past het beste voor uw bedrijf? Het kan soms verwarrend zijn! Er zijn veel factoren die dit beïnvloeden. We bekijken de voordelen en de nadelen van beide opties. Wij helpen u aan de hand van dit artikel een doordachte keuze te maken. Geen zin om te lezen? Wij leggen dit graag uit bij ons op kantoor!

Leasing

Leasing is een financieringsvorm waarbij u een voertuig huurt voor een maximale periode van 72 maanden en hiervoor een vast bedrag per maand betaalt.

Bij leasing wordt het voertuig niet uw eigendom, maar blijft het eigendom van de leasemaatschappij. Er zijn twee soorten leasing: operationele leasing en financiële leasing.

• Bij operationele leasing huurt u het voertuig voor een bepaalde periode en betaalt u maandelijks een vast bedrag. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van het voertuig. Na afloop van het contract levert u het voertuig weer in.
 

• Bij financiële leasing huurt u het voertuig voor een bepaalde periode en betaalt u of de werkgever maandelijks een vast bedrag. De onderhouds- en verzekeringskosten worden betaald door de gebruiker. Aan het einde van het contract heeft u de optie om het voertuig te kopen voor een vooraf bepaalde prijs met een maximum van 15% restwaarde. U bent dan de eigenaar van het voertuig.

Voordelen van leasing zijn onder andere dat u geen grote investering hoeft te doen, u geen zorgen heeft over onderhoudskosten en u altijd in een recent model kunt rijden. Nadelen van leasing zijn onder andere dat u geen eigendom heeft van het voertuig en dat u vaak gebonden bent aan een langdurig contract.

Renting

Financiële renting is een vorm van huren waarbij de leasingmaatschappij een wagen als investering koopt en deze vervolgens verhuurt. Zij blijven in dit geval de juridische en economische eigenaar van de auto. Als huurder krijgt u maandelijks een factuur en op het einde van de betaaltermijn kunt u ingaan op de aankoopoptie. Deze ligt hoger dan bij een financiële leasing het geval is.

Belangrijk om te weten is dat de wagen ingeschreven wordt op naam van de huurder. De jaarlijkse wegentaks, BIV en autoverzekeringen zijn dus uw verantwoordelijkheid.

Een renting is off-balance, dus de wagen komt dus niet op de balans van jouw onderneming te staan. Er is dus geen verhoging van de schuldgraad. De maandelijkse facturen worden gezien als onkosten

Voordelen van renting zijn onder andere dat u geen grote investering hoeft te doen en dat u flexibel bent in het kiezen van uw voertuig. Eveneens heeft u de mogelijk om een verhoogde aanbetaling te realiseren. En is de restwaarde tussen 16% en maximaal 40 %. Waardoor de maandelijkse aflossing gunstiger is.

Nadelen van renting zijn onder andere dat het duurder kan zijn dan leasing op de lange termijn en dat u vaak gebonden bent aan bepaalde voorwaarden van de verhuurder.

Verschillen tussen leasing en renting

De belangrijkste verschillen tussen leasing en renting zijn financiële aspecten, contractuele aspecten en toepassingen.

• Financiële aspecten: Bij leasing betaalt u voor het gebruik van het voertuig en bent u niet de eigenaar van het voertuig. Bij renting betaalt u ook voor het gebruik van het voertuig, maar blijft het eigendom van de verhuurder. Bij leasing zijn de kosten vaak lager dan bij renting omdat de leasemaatschappij een betere onderhandelingspositie heeft bij de aankoop van voertuigen en omdat er mogelijk belastingvoordelen zijn.

• Contractuele aspecten: Bij leasing is het contract vaak voor een langere periode en is het moeilijker om tussentijds het contract te beëindigen. Bij renting is het contract vaak flexibeler en kan het worden aangepast aan uw behoeften.

• Toepassingen: Leasing is vaak geschikt voor bedrijven die regelmatig nieuwe voertuigen nodig hebben en die geen zorgen willen hebben over het onderhoud en de verzekering van het voertuig. Renting is geschikt voor bedrijven die voor korte periodes voertuigen nodig hebben of die flexibiliteit nodig hebben in hun wagenpark.

Welke optie past het beste bij uw bedrijf?

Of leasing of renting het beste bij uw bedrijf past, hangt af van uw specifieke behoeften en omstandigheden. Als u regelmatig nieuwe voertuigen nodig heeft en geen zorgen wilt hebben over het onderhoud en de verzekering van het voertuig, kan leasing de beste optie zijn. Als u flexibiliteit nodig heeft in uw wagenpark en niet wilt investeren in voertuigen, kan renting de beste optie zijn.

Conclusie

Leasing en renting zijn beide financieringsvormen voor voertuigen, maar verschillen op verschillende aspecten van elkaar. Het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste past bij uw bedrijf op basis van uw specifieke behoeften en omstandigheden. Door de voordelen en nadelen van beide opties af te wegen en te kijken naar uw bedrijfsbehoefte, kunt u de juiste keuze maken voor uw wagenpark. 

Kom gerust vrijblijvend advies bij ons vragen. Wij leggen u graag uit wat financieel de beste keuze is voor uw situatie.