Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische wagen?

23.02.2023

Elektrische auto's zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren en het is begrijpelijk waarom. Ze zijn milieuvriendelijker en besparen geld op brandstofkosten. Echter, als u overweegt om een elektrische auto te kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die u zou moeten overwegen bij het kopen van een elektrische auto.

1. RIJBEREIK

Het rijbereik is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een elektrische auto. Dit bepaalt hoe ver je kan rijden vooraleer je moet laden. Hoeveel rijbereik je nodig hebt hangt af van twee zaken:

  • hoever je dagelijks rijdt 
  • jouw rijgedrag
  • oplaadpunten

Moet je enkel korte afstanden doen? Is jouw werk de enigste plaats waar je dagelijks naar toe moet? Dan is een elektrische wagen de perfecte match voor jou! Echter als je een hoop kilometers aflegt per dag en je rijdt zeer agressief, dan is een elektrische wagen wellicht niet voor jou. Uiteindelijk is één van de beslissende factoren als je op je eindbestemmingen jouw wagen ten alle tijde kunt opladen. Op die manier heb je altijd een volle tank en moet je je nergens zorgen om maken.

2. OPLAADTIJD

Dit gaat hand in hand met het eerste puntje. De oplaadtijd van een elektrische auto kan variëren van enkele uren tot een hele dag. Bekijk altijd welke laders je nieuwe elektrische wagen ondersteunt. Hoe lang het duurt om de batterij volledig op te laden hangt van verschillende factoren af. De grootste factor is natuurlijk welke soort lader je gebruikt. Met een snellader gaat dit het snelst, via het stopcontact gaat dit het langzaamst. 

Bij het aanschaffen van een elektrische wagen moet je op voorhand weten waar je kunt opladen. Is het nu thuis, op een openbaar punt of op het werk. 

3. ONDERHOUD

Elektrische auto's zijn over het algemeen minder onderhoudsgevoelig dan auto's met een verbrandingsmotor. Omdat ze minder bewegende onderdelen hebben, zijn er minder zaken die kunnen slijten. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen onderhoud nodig is. Vaak volstaat een jaarlijks onderhoud om ervoor te zorgen dat je elektrische wagen volledig in orde staat. Controleer de potentiële onderhoudskosten van de wagen die u overweegt en zorg ervoor dat ze binnen uw budget passen.

4. KOSTPRIJS

Elektrische auto's zijn duurder in aanschaf dan auto's met een verbrandingsmotor. Maar op de lange termijn kunnen ze goedkoper zijn vanwege de besparingen op brandstofkosten en belastingvoordelen. Het is belangrijk om de totale kosten van de auto te berekenen en te vergelijken met andere auto's in dezelfde prijsklasse. Bespreek goed met jouw boekhouder wat de opties zijn. Misschien is het zelfs beter om een hybride aan te schaffen. Dit zal sterk afhankelijk zijn van wat je doet als job.

5. RIJERVARING

Een elektrische auto heeft een andere rijervaring dan een auto met een verbrandingsmotor. Elektrische auto's zijn vaak stiller en hebben een soepelere acceleratie. Sommige mensen vinden het leuk om deze nieuwe rijervaring te ervaren, terwijl anderen het misschien minder leuk vinden. De stijl van rijden is bij vele elektrische auto's vergelijkbaar. Sommigen hebben wel meer koppel en paardenkracht. Dit zal ervoor zorgen dat je sneller op de derde strook geraakt op de autostrade. 

Heeft u nog nooit gereden met een elektrische auto? Zorg ervoor dat u een proefrit maakt voordat u een beslissing neemt. Je kan dit altijd aan ons vragen!