Hoe was je jouw wagen zoals een professionele detailer, maar met basistools.

21.03.2023

Nu het weer begint op te warmen en de lente officieel is begonnen, is het tijd jouw auto helemaal te laten blinken voor het nieuwe seizoen. In dit artikel doorlopen we de stappen om je auto thuis te wassen, zonder speciale apparatuur of gereedschap. Niet iedereen heeft een hogedrukreiniger en polijstmachine in hun tuinhuis liggen...

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Voordat je jouw auto gaat wassen, moet je alle tools bijeenbrengen. Wat heb je hoofdzakelijk nodig?

  • een emmer
  • autowasmiddel (autoshampoo) 
  • een microvezeldoek of -spons
  • een tuinslang of gieter 
  • een droogdoek 

Als je geen microvezeldoek hebt, volstaat een gewone handdoek of spons, maar wees je ervan bewust dat die krassen op de lak kunnen achterlaten. Zorg ervoor dat u autoshampoo gebruikt in plaats van traditioneel afwasmiddel zoals Dreft. Dreft is een te agressief detergent waardoor het de was kan verwijderen en lak kan beschadigen. Dit willen we dus absoluut vermijden.

Stap 2: Spoel je auto af

Spoel je wagen eerst af met water om al het losse vuil te verwijderen. Indien je een hogedrukreiniger hebt, kan dit zeer hulpvol zijn. Zo niet, gebruik een tuinslang of gieter om de auto van boven naar beneden af te spoelen en zorg ervoor dat je overal bent geweest. Deze stap zorgt dat al het vuil van het oppervlak loskomt. Zo wordt de mogelijkheid op krassen tijdens het wassen eveneens verminderd.

Stap 3: Auto wassen met autoshampoo

Doe vervolgens de autoshampoo in de emmer en vul deze met water. Steek de spons of microvezeldoek in de emmer en begin je auto te wassen. Begin aan de bovenkant van de auto en werk zo naar beneden, zodat alle delen van de auto worden schoongemaakt. Dit is de meest efficiënte manier om dubbel werk te besparen, aangezien het vuil water naar beneden druipt. 

Vergeet niet om ook de wielen en banden schoon te maken. Gebruik een aparte spons of handdoek voor de wielen en banden om kruisbesmetting met de rest van de auto te voorkomen. Dit geldt eveneens voor de emmer die je gebruikt. Als je hiervoor een extra emmer hebt, is dit ideaal. De velgen zijn gewoonlijk een plaats waar veel vuiligheid ophoopt door  het gebruik van de remblokken. Met een ruwe borstel, kun je beter op de moeilijk bereikbare plaatsen tussen de velg-armen komen.

Stap 4: Afspoelen van de wagen

Als je klaar bent met het wassen van je auto, spoel hem dan nogmaals af met water om alle zeep te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle zeep verwijdert, want zeepresten kunnen strepen en vlekken achterlaten op de lak.

Stap 5: De auto afdrogen

Na het spoelen is het tijd om uw auto te drogen. Dit is een belangrijke stap omdat water op jouw auto laten liggen watervlekken en strepen kan veroorzaken. Je kunt een microvezeldoek of een zeemvel gebruiken om uw auto te drogen. Beide zijn effectief in het absorberen van water en het voorkomen van krassen op het oppervlak van uw auto. Maar toch verkiezen wij dikke microvezeldoeken, aangezien deze het meeste water kunnen opnemen. 

Begin met het dak van uw auto voorzichtig af te vegen en werk vervolgens naar beneden, naar de zijkanten, deuren en kofferbak. Zorg ervoor dat u ook de wielen en banden droogt. Je zal bij deze stap snel ontdekken als je bepaalde plaatsen vergeten wassen bent. 

Stap 6: Breng was aan op de lak

Een waslaag beschermt de wagen tegen kleine krasjes en het geeft een mooie diepe glans aan je lak. Er zijn vele soorten was verkrijgbaar, zoals spuitwas, vloeibare was en pastawas. Spuitwas is het gemakkelijkst aan te brengen, maar vloeibare en pastewax geven een langduriger resultaat. Breng de was aan met een schuimrubberen pad en werk in kleine stukjes. Laat de was drogen tot een waas en gebruik dan een schone microvezeldoek om hem uit te wrijven. 

Stap 7: Maak de ramen schoon

De laatste stap in het wassen van uw auto is het reinigen van de ruiten. Gebruik een glasreiniger en een schone microvezeldoek om de binnen- en buitenkant van de ramen te reinigen. U kunt uw ramen het beste schoonmaken op een bewolkte dag of in de schaduw om strepen te voorkomen. Voor het beste resultaat werk je in kleine stukjes en gebruik je een cirkelvormige beweging om de ramen schoon te maken. Vergeet zeker niet je spiegels schoon te maken.

Bonusstap: Bandenzwart aanbrengen

Wil je echt de detailer-look aan je wagen geven alsof je hem net hebt gekocht bij Powercars. Dan kan je voor enkele euro's een bandenglansmiddel kopen. Dit kun je in een doe-het-zelf-winkel zoals Brico of Gamma kopen. Vind je het er niet, kijk dan online. Er zijn genoeg detail-winkels die deze producten verkopen. 

Het product kan je gemakkelijk aanbrengen op je banden met een oude spons. Proficiat! Je wagen ziet er weer als nieuw uit.

Conclusie

Je auto wassen hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Het kan zelf leuk en therapeutisch zijn. Met het juiste gereedschap en de juiste technieken kun je je auto thuis effectief wassen. Op deze manier blijft je auto de hele lente schoon. Alle buren zullen onder de indruk zijn. Bravo!